Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, February 22, 2011

Kek Karemel




Seronoknya dapat huat kek karemel yang sangat famous kat Kongsi Resepi... bila dah rasa kek ni.. memang sedap... lepas ni kalau ada orang dtg rumah x payah pk banyak.. buat je kek karemael ni sebagai dessert.. memang puas hati..confirm tetamu suka...perisa bleh buat perisa mcm2.. nanti next time nak try buat perisa lain plak :) en suami tak berapa suka perisa buah.. lebih suka kalau buat perisa coklat... mmmm asyik coklat je dia tuhhh..kat bawah ada resipi :


KEK KAREMEL (munirah baharom)

saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

Buat D dulu..

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik
kan kek yg dibakar tadi... (tunggu sampai betul sejuk baru terbalikan.. kalau tak karemelnya pecah)
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan... (lagi lama simpan dlm peti ais.. lagi beshh)



yang ni kali kedua buat... 



No comments:

Post a Comment