Daisypath Anniversary tickers

Monday, February 28, 2011

Lasagna Simple

weekend hari tu buatkan en suami beef lasagna... resipi yang simple je. En suami memang suka makan lasagna.. dia cakap dalam banyak2 western lasagna lah yang paling dia suka.. sbbnya ada banyak cheese. Tahap kecintaan dia terhadap cheese sampai bleh makan cheese mcm tu je macam ratah lauk tu..eee kalau saya baupun dah tak suka.. nak makan mcm tu tunggu mengidam dulu la hihi.. tapi yang saya buat ni xdela banyak sangat letak cheesenya.. sbb ni lasagna yang simple .. yang tak banyak kos.. hehheh. Lagipun saya plak tak suka sangat makan cheese... jadi xyahla letak banyak2 nantikan saya plak yang tak makan... haa tengok gambar dulu... ;) Danishapun suka makan.. tengok mulut dia comot..



inila gambar proses membuat lasagna yang simple tu. ada 3 bahan utama.. Daging, cream cheese & kulit lasagna.. tak lupa juga loyang ye.. hehehe. Tengokla danisha yang tengah makan... comot sungguh. Dia memang suka makan... apa yang kita makan dia nak makan..
Bahan A
Kuah Daging

500gm daging kisar
1 botol sos spaghetti kimball perisa cendawan (450gm) 
1 tin cendawan butang (hiris nipis2) dapat yang dah potong lagi ok
3 kiub ayam maggi
sedikit oregano
minyak untuk menumis
5 ulas bawang merah yang kecil
3 ulas bawang putih
air (200ml-300ml)

Bahan B
Cream Cheese

3 sudu tepung jagung/gandum
500mL susu segar (better beli 1 liter takut tebuat cream cheese pekat sangat- kalau pekat bleh tambah lagi susu)
8 keping cheesedale

Bahan C
Lasagna

saya pakai brand San Remo (petak yang besar) 8 keping. Brand ni dah ready masuk oven.. xyah nak masak2 dulu yer

Cara2 
Bahan A
Daging kisar dibilas dan ditoskan. Kisar bawang putih dan bawang merah. Tumis bawang hingga naik bau, kemudian masukan sos spaghetti dan daging kisar. Biarkan hingga daging masak, masukan air, kiub ayam, oregano dan cendawan.. biarkan sekejap, bleh tutup api.. jangan sampai kuahnya kering. Kalau rasa tawar.. tambah lagi kiub ayam nya yer.. heheh

Bahan B
masukkan susu sedikit kedalam tepung.. kacau hingga sebati, jangan bagi berketul2. Masukan adunan dan lebihan susu tadi dalam periuk, kacau hingga mendidih, tutup api dan masukan kepingan cheese, kacau hingga cheese cair dandan adunan menjadi pekat

Sedikan loyang (saya pakai loyang 5' x 8') bleh letak 2 keping lasagna setiap lapis. Susun kepingan lasagna di atas loyang, tuang dan ratakan kuah daging di atas kepingan lasagna di ikuti cream cheese. Ulang langkah sama sehingga habis... last sekali letakan kepingan lasagna dan tuangkan cream cheese hingga menutupi keseluruhan kepingan lasagna

Bakar pada suhu 200C dalam masa 35-45 minit. Kalau sape2 pakai convention oven sila turunkan suhu 30C-50C.. nak tahu masak ke tidak.. cucuk pakai garpu dah lembut ke belum lasagna tu. Kalau dah lembut bleh la angkat... selamat mencuba ya

Tuesday, February 22, 2011

Kek Karemel




Seronoknya dapat huat kek karemel yang sangat famous kat Kongsi Resepi... bila dah rasa kek ni.. memang sedap... lepas ni kalau ada orang dtg rumah x payah pk banyak.. buat je kek karemael ni sebagai dessert.. memang puas hati..confirm tetamu suka...perisa bleh buat perisa mcm2.. nanti next time nak try buat perisa lain plak :) en suami tak berapa suka perisa buah.. lebih suka kalau buat perisa coklat... mmmm asyik coklat je dia tuhhh..kat bawah ada resipi :


KEK KAREMEL (munirah baharom)

saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

Buat D dulu..

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik
kan kek yg dibakar tadi... (tunggu sampai betul sejuk baru terbalikan.. kalau tak karemelnya pecah)
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan... (lagi lama simpan dlm peti ais.. lagi beshh)



yang ni kali kedua buat... 



Tuesday, February 8, 2011

apa apa aje

Dah lama tak menjenguk blog nih... tak tahulah kenapa. Mungkin sbb malas nak menaip.. tambah2 lagi lepas balik dari cuti kerja kat opis bertimbun.. hari ni rasa malas sangat nak wat keja.. rasa mengantuk yang amat, malam tadi x bleh tido sbb panas sangat tapi yang peliknya badan tak berpeluh tapi kat kepala yang berpeluh peluh sampai masuk ke telinga... pelik betul. Dah 2 malam jadi mcm ni... kenapa ye? ke sbb mengandung? org mengandung ni kan pelik2.... tengok malam ni plak mcmana. 

seminggu 2 ni asyik teringin nak makan kek gula hangus je (yang buat sendiri) tapi time balik keja rasa tak larat & x cukup masa nak buat... malas nak tido lambat... takut tak larat plak nak g keja. Nantilah 1 hari nak wat jugak... heheheheh

Kalau ikutkan hati nak masak mcm2.. lasagna, butter prawn, cheesecake, muffin... n mcm2 lagilah... bestnya kalau bleh duduk rumah lama2 sikit atau tak payah keja duduk rumah je... mesti dapur selalu berasap!!! sekarang ni buat keja sikit dah penat.. nasib baikla keja rumah en suami banyak tolong.. kain baju sume dia settlekan.. basuh baju, sidai baju & benda yang paling malas saya nak buat gosok baju pun en suami yang tolong ( terima kasih ye abang sbb tolong naa ). Tapi lipat baju en suami kadang2 je buat... tapi dah kira ok sbb dah banyak keja rumah yang en suami tolong settlekan ; )

Ichaa dah makin besar... makan dah mcm org tua.. kena ada breakfast, lunch & dinner untuk dia. Lunch & dinner kena makanan berat.. nasi lah biasanya. Jadi sekarang balik keja memang kena masak untuk dia.. nak beli selalu rasa tak sampai hati plak sbb tak tahu kat kedai letak bahan apa dlm makanan... tak elok untuk budak kecik mahupun org dewasa mcm kita.. Ichaa makan nasi mesti ada kuah.. tapi kalau masak sayur buat kuah sikit dah ok.. lagipun dia suka makan sayur. Balik keja dia memang lapar.. merengek kalau tak bagi makan cepat2.. kalau pagi dia nak makan gak.. biasanya bagi dia makan biskut, roti atau kuih... kalau xde sangat terpaksalah bagi minum susu je... kesian dia

Bila cakap pasal Ichaa.. rasa nak balik rumah cepat2.. nak main dgn dia dengar celoteh dia yang macam2.. kadang2 tak paham apa yang dia cakapkan.. dah banyak kali dia ulang baru paham. Sekarang ni ada satu benda yang buat dia sangat khusyuk main.. kalau nak buat keja kat dapur atau nak sembahyangpun dia memang takkan kacau.. dia main magicpen yang aunty ana bagi... dia keluarkan pastu masukkan balik dlm box magicpen tuh... samapai kita sendiripun boring tengok dia main benda tu... penat tengok!!

oklah.. rasa sakit perut plak.. baby dah banyak kali tendang perut... mengandung kali ni rasa penat & tak larat.. tak tahulah sbb apa. Tapi perut kali ni memang besar berbanding mengandung kat ichaa dulu... harap2 Allah permudahkan saya bersalin nanti.. amin